2011-2012 econews.gr 26.3.2012

Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 01 Απριλίου 2012

Ecomobility: Ηλεκτρικό ποδήλατο και προτάσεις «πράσινης» μετακίνησης από μαθητές στη Θεσσαλονίκη

 
δημοσιεύθηκε στο econews.gr  26 Μαρτίου 2012, 15:15

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

altΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 21 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» και την Πέμπτη 22 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Πολίχνης «Έλλη Παπαπαναγιώτου», οι εκδηλώσεις για τις παρουσιάσεις των προτάσεων των ομάδων μαθητών, που συμμετείχαν στην εκστρατεία Ecomobility 2011-12, που διοργανώνει το Ecocity για 9η συνεχόμενη χρονιά.

Οι ομάδες των μαθητών τουΕλληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, του 1ου Γυμνασίου Τριανδρίας, του 2oυ Γυμνασίου Αμπελοκήπων, του 1ου Γυμνάσιο Καλαμαριάς, του 2ου Γυμνασίου Σταυρούπολης και του 1ου Γυμνασίου Νεάπολης παρουσίασαν τις εργασίες τους, μετά τη μελέτη και αξιολόγηση των προβλημάτων που εντόπισαν και τα οποία προκαλούνται από τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη τους και τις συνήθειες μετακίνησης των κατοίκων της περιοχής τους και ευρύτερα της Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση της Τετάρτης άνοιξε η παρουσίαση της εργασίας των μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, που δημιούργησαν ένα υπέροχο παραμύθι, το οποίο εικονογράφησαν και το διάβασαν σε παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού. Μέσα από μία πολύ όμορφη ιστορία θίγονται τα πρόβλημα μετακίνησης με σκοπό των ερεθισμό των παιδιών που θα το διαβάσουν.

Το 1ο Γυμνάσιο Τριανδρίας επικέντρωσε την εργασία του στις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πεζοί, καθάρισε πεζοδρόμια από τσίχλες και μοίρασε ενημερωτικά φυλλάδια στους περαστικούς πολίτες με χρήσιμες συμβουλές για την προστασία της πόλης. Επίσης, η ομάδα έφτιαξε 100 καραβάκια όσα και τα χρόνια της ελευθερωμένης Θεσσαλονίκης, ενώ αξιοποιώντας την ονομασία της Τριανδρίας κατέθεσαν σχέδιο με τρεις άξονες για λύσεις μετακίνησης για την πόλη.

Στη συνέχεια το 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων παρουσίασε τα πάμπολλα προβλήματα της υποβαθμισμένης περιοχής τους, εκφράζοντας και τα συναισθήματα που προκαλεί η υπάρχουσα κατάσταση στην πόλη. Μέσα από μια δημιουργική παρουσίαση τόνισαν την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών με το εμβόλιο κατά της απάθειας και αδιαφορίας.

Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την Θεατρική προσέγγιση του 1ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, όπου μέσα από μία ευχάριστη προσέγγιση ενός τηλεπαιχνιδιού εκπαίδευσαν οικολογικά τους θεατές, κατέγραψαν τα προβλήματα στη Καλαμαριά και ανέλυσαν τις λύσεις που επέλεξαν.

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων ακολούθησε σημαντικός διάλογος με τους πολίτες και τους εκπροσώπους φορέων, όπου οι ομάδες των μαθητών απάντησαν σε ερωτήσεις συμμετεχόντων για την εργασία τους και τα προβλήματα που προκαλεί η αλόγιστη χρήση των αυτοκινήτων.

Την εκδήλωση της Πέμπτης 22 Μαρτίου χαιρέτισαν η κα Τσουκαλά Κατερίνα Αντιδήμαρχο Διοικητικών, Οικονομικών & Παιδείας του Δήμου Νεάπολης ? Συκεών και ο κ. Δεληγιάννης Δημήτρης, Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Παύλου-Μελά.

Ακολούθησε η παρουσίαση της ομάδας από το 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, όπου οι μαθητές με βίντεο ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους για τις μετακινήσεις και πρότειναν το ποδήλατο, τον συνεπιβατισμό και την οικολογική οδήγηση παρουσιάζοντας αναλυτικά όλα τα οφέλη. Επίσης, έδωσαν χρήσιμες συμβουλές μέσα από παντομίμα για το περπάτημα. Η εργασία τους ήταν πολύ δημιουργική και οι μαθητές έδειξαν πως υπάρχουν λύσεις χωρίς να υπάρξει κόστος προσαρμόζοντας ένα απλό ποδήλατο σε ηλεκτρικό, που κινείται με την βοήθεια βιδολόγου.

Οι μαθητές χρειάστηκαν έναν ηλεκτρικό βιδολόγο, ένα επαναφορτιζόμενο κατσαβίδι δηλαδή, και μία πλάκα ξύλου για να μετατρέψουν το ποδήλατο που τους δόθηκε ως χορηγία σε ηλεκτρικό.

Το ποδήλατο μπορεί να διανύσει 20 χιλιόμετρα με την μπαταρία του βιδολόγου. Μετά πρέπει να φορτιστεί ξανά. Τα υλικά κοστίζουν μόλις 30 ευρώ, ενώ για να αγοράσει κάποιος ένα ηλεκτρικό ποδήλατο θα χρειαστεί αρκετά χρήματα.

Στη συνέχεια η ομάδα από το 1ο Γυμνάσιο Νεάπολης πρότεινε πεζοδρόμηση σε δύο μεγάλα τετράγωνα της περιοχής τους και υπόγεια parking, τα οποία και υπέδειξαν σε τοπογραφικό χάρτη. Επίσης παρουσίασαν την εμπειρία τους από την εκπαιδευτική επίσκεψη που έκαναν στο Μιλάνο και πρότειναν να μελετηθεί το σύστημα μετακίνησης Areal C, που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία.

Η εκδήλωση έκλεισε με διάλογο με τους πολίτες και τους εκπροσώπους φορέων, όπου οι ομάδες των μαθητών απάντησαν σε ερωτήσεις συμμετεχόντων για την εργασία τους και πρότειναν από κοινού δράσεις και ενέργειες που μπορούν να υλοποιηθούν και θα έχουν αποτέλεσμα μία πόλη φιλική προς όλους.

Κοινό χαρακτηριστικό από τις παρουσιάσεις όλων των ομάδων ήταν η κατάληψη της Θεσσαλονίκη από τα αυτοκίνητα και η εικόνα πόλης που οι συνθήκες δεν βοηθούν στη βιώσιμη μετακίνηση και την ανάπτυξη των Πράσινων Μεταφορών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ειδικό δικτυακό τόπο που έχει δημιουργήσει το ECOCITY στη διεύθυνση www.ecomobility.gr.

Εμφανίσεις: 255