2011-2012 "Αφήστε τα αυτοκίνητα σπίτι σας!¨ Αγγελιοφόρος της Κυριακής, 1η Απριλίου 2012

Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 01 Απριλίου 2012

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 1 Απριλίου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 

 

 

alt

Στην αυτενέργεια των εφήβων και στην εθελοντική προσφορά βασίζεται η πανελλήνια εκστρατεία Ecomobility / «Οικολογική Μετακίνηση - Συνεισφορά στο περιβάλλον», η οποία έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και συμμετοχές από 38 πόλεις της Ελλάδας.

 

alt

«H μέση οικογένεια έχει δύο αυτοκίνητα», επισήμανε ο Πασχάλης Γ., ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη επυτιχία του εγχειρήματος, καθώς λατρεύει τα ποδήλατα και γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια στην συναρμολόγησή τους

Ομάδα μαθητών της Γ' τάξης του 2ου Γυμνασίου Σταυρούπολης, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κωνσταντίνας Χρυσανθοπούλου, κατέγραψε τα προβλήματα μετακίνησης που υπάρχουν στο δήμο Παύλου Μελά. Με φωτογραφικές μηχανές τα μέλη της ομάδας ξεχύθηκαν στους δρόμους, μοίρασαν ερωτηματολόγια σε συνδημότες τους και κατέληξαν σε συμπεράσματα. Οπως προέκυψε από την έρευνά τους, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν να μετακινηθούν με ποδήλατα ή πεζή, αλλά δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Η έλλειψη ποδηλατόδρομων, πεζόδρομων και οι κακοτεχνίες είναι μερικά από τα προβλήματα, όπως λένε οι μαθητές. Ωστόσο, για μία κοντινή διαδρομή η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιλέγει το περπάτημα, ενώ κερδίζει συνεχώς έδαφος και η λύση του συνεπιβατισμού. Ηδη, αρκετοί εκπαιδευτικοί το εφαρμόζουν, δηλαδή συνεννοούνται και μεταβαίνουν στην εργασία τους κατά ομάδες, χρησιμοποιώντας λιγότερα αυτοκίνητα.

 

alt

«Στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης οι μαθητές έχουν μπει στη λογική της οικολογικής μετακίνησης από την ηλικία των πέντε ετών. Οι γονείς παροτρύνουν τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο με το ποδήλατο. Εμείς δεν είχαμε αυτήν την ενημέρωση», τονίζει η 15χρονη Ευδοκία και προσθέτει: «Η οικολογική μετακίνηση... ζει στο σκοτάδι. Η νέα γενιά πρέπει να τη φέρει στο φως και να της δώσει... αναπνοή, για να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα». 

 «Στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης οι μαθητές έχουν μπει στη λογική της οικολογικής μετακίνησης από την ηλικία των πέντε ετών. Οι γονείς παροτρύνουν τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο με το ποδήλατο. Εμείς δεν είχαμε αυτήν την ενημέρωση», τονίζει η 15χρονη Ευδοκία και προσθέτει: «Η οικολογική μετακίνηση... ζει στο σκοτάδι. Η νέα γενιά πρέπει να τη φέρει στο φως και να της δώσει... αναπνοή, για να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα».

 

 Οι προτάσεις των μαθητών για την οικολογική μετακίνηση μέσα στην πόλη, σύμφωνα με την κ. Χρυσανθοπούλου, εμπεριέχουν τις εξής λύσεις: 1. συνεπιβατισμός, 2. πεζή μετακίνηση, 3. οικολογική οδήγηση, 4. χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και 5. χρήση ποδηλάτου.

 

 Μάλιστα, οι έφηβοι είχαν και μία πρωτότυπη ιδέα. Με τη βοήθεια ενός απλού επαναφορτιζόμενου βιδολόγου μετέτρεψαν ένα απλό ποδήλατο σε ηλεκτρικό. «Σκέφτηκαν, σχεδίασαν και έφτιαξαν την κατασκευή τους μόνοι τους και μάλιστα με μηδενικό κόστος», επισημαίνει η υπεύθυνη καθηγήτρια. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο 15χρονος Πασχάλης, που λατρεύει τα ποδήλατα και γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια στη συναρμολόγησή τους. «Φτιάξαμε το... βιδολόγο για άτομα που θέλουν να κάνουν ποδήλατο, αλλά δεν το επιτρέπει η φυσική τους κατάσταση», επισημαίνει ο Χαράλαμπος, μέλος της μαθητικής ομάδας. Για παράδειγμα, όταν φτάνει ο ποδηλάτης σε ανηφόρα ή σε δύσκολο δρόμο και εξαντλείται η αντοχή του, τότε μπορεί να ανοίξει το γκάζι. Το ποδήλατο έχει δύο μπαταρίες που παρέχουν αυτονομία για δύο ώρες. «Το μήνυμα είναι να χρησιμοποιούν οι πολίτες το ποδήλατο όσο πιο συχνά γίνεται και να αφήσουν το αυτοκίνητο στο σπίτι», λέει ο Αριστείδης, μέλος της μαθητικής ομάδας.

 

Για να ενημερώσουν τους συνδημότες τους και να διαδώσουν τις προτάσεις τους, οι μαθητές ετοίμασαν βίντεο, κόμικς, μακέτες και αφίσες, τα οποία έχουν αναρτήσει στο blog τους. Συνάντηση με το δήμαρχο Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, οι μαθητές συναντήθηκαν με το δήμαρχο Παύλου Μελά, στον οποίο παρουσίασαν τη δουλειά τους και πρότειναν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ποδηλατόδρομων, την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά και Καρατάσιου, καθώς και την κατασκευή ειδικής μπάρας στάθμευσης ποδηλάτων στο σχολείο τους (βρίσκεται στην οδό Παπανικολή, πριν από την αερογέφυρα της Σταυρούπολης).

 

Το ηλεκτρικό ποδήλατο παρουσιάστηκε και σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο Πολίχνης, σε συνεργασία με την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία Ecocity, που ασχολείται με θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Στην ομάδα του 2ου Γυμνασίου Σταυρούπολης συμμετέχουν οι μαθητές Χαράλαμπος Α., Αριστείδης Γ., Πασχάλης Γ., Βαγγέλης Γ., Ευαγγελία Μ., Ευδοκία Μ., Θεοχάρης Π. και Χρήστος Τ. Κέρδος για την τοπική κοινωνία «Το κέρδος των παιδιών είναι ότι είδαν μόνα τους τα προβλήματα της περιοχής και σκέφτηκαν λύσεις, τις οποίες και πρότειναν στο δήμαρχο», όπως αναφέρει στον «ΑτΚ» ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Σταυρούπολης, Δήμος Μαυράκης, και συνεχίζει: «Μέσα απ' όλη αυτήν τη διαδικασία έγιναν ένθερμοι πρεσβευτές της οικολογικής μετακίνησης και αυτό αποτελεί κέρδος για την τοπική κοινωνία. Θα μεταφέρουν τις ιδέες τους στο λύκειο και θα αφήσουν μία αξιόλογη κληρονομιά για τα παιδιά του γυμνασίου, που τους ακολουθούν».

 

H εκστρατεία Ecomobility τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Προστασίας του Πολίτη και του επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την περίοδο αυτήν αξιολογούνται οι εργασίες των μαθητικών ομάδων από ειδική επιτροπή στην Αθήνα και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένεται να εκδοθούν στις 28 Απριλίου. Από τη Βόρεια Ελλάδα συμμετέχουν ομάδες από 12 σχολεία: 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, 6ο Γυμνάσιο Ξάνθης, Γυμνάσιο Σμίνθης Ξάνθης, 3ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών, εκπαιδευτήρια «Πλάτων» στην Κατερίνη, Γυμνάσιο Αξιού στο νομό Θεσσαλονίκης, 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, 1ο Γυμνάσιο Νεάπολης, Ελληνικό Κολλέγιο, 1ο Γυμνάσιο Τριανδρίας και 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς.

Εμφανίσεις: 245